lauantaina, syyskuuta 13, 2008

Musiikkilinkkejä

Musiikin teoriaa varten löytyy netistä paljon informaatiota.
Wikipediasta löytyy monenlaista helppolukuista artikkelia, tässä muutamia:

Alkeista lähdetään, joten nuottiviivasto löytyy tästä linkistä. Tulostettavia nuottiviivastoja löytyy mm. täältä hyvä sivusto, jossa voi valita haluaako tulosteen ihan pelkkänä viivastona, vaiko haluaako tulostaa esim. nuottiavaimet viivastojen alkuun.
Nuottiavaimista löytyy informaatiota esim. täältä.

Nuottien nimet diskanttiavaimelle ja niihin liittyviä harjoituksia löytyy täältä.
Sivusto on hyvä, koska sieltä löytyvät perustiedot mm. intervalleille, etumerkeille ja asteikolle (duuri ja molli) sekä soinnuille, kaikkiin löytyy myös harjoitustehtäviä. Kannattaa tutustua.

Tahtilajeista puhutaan täällä, perussykkeestä, aika-arvoista ja tahtilajeista puhutaan täällä.
Tuo jälkimmäinen linkki on Ylen sivuille ja on kokonaisuudessaan tutustumisen arvoinen. Musiikin teoria on selkeästi kerrottu esim. videoin ja soittoesimerkein. Sivulta löytyy myös tehtäviä aiheisiin liittyen. Teorian lisäksi siellä on myös Tuulin laulukoulu joka on tutustumisen arvoinen sinällään, sisältäen esim. rentoutusharjoituksia, oikeaa lauluasentoa, äänen avausta ym. Hyvät sivut.
Rytmi ja metriharjoituksia löytyy myös täältä.

Jos haluaa kerrata jo unhoon painunutta musiikin teoriaa ja lukea myös muita aiheeseen liittyvää mielenkiintoista, kannattaa suunnata tänne. Sibeliusakatemian sivustoilla riittää kahlattavaa, löytyy nuotteja ja soittotehtäviä aina helpoista ihan ammattilaistasolle asti.

Lasten kanssa on helppo aloittaa soittamisharjoitukset esim marakasseilla (jotka on muuten helppo tehdä esim. paperimassasta :) ) Kirjastosta löytyy näihin rytmiharjoituksiin hyviä kirjoja esim. Soili Perkiö, Ulla Vaajakallion Häntä pystyyn! Laulu- ja rytmileikkejä. Myös tässä rumpuoppaassa on joitakin perustietoja rytmistä ja rytmiharjoituksia.
Kohtalaisen edullinen hankinta joka kotiin on myös nokkahuilu, maksaa tuollaisen 5-10€. Nokkahuilun soittamista voi opettaa jo 5-vuotiaalle (tosin meidän puolitoistavuotiaskin soittaa jo nokkahuilua, tosin vielä ihan omia sävelmiään... ;D ) Täältä löytyy helppoja harjoituksia nokkahuilun soittoon. Eikä nokkahuilua pidä mitenkään ala-arvostaa soittimena... kuunnelkaas vaikkapa tämä pätkä... tai tämä... on vähän toisenlaista osaamista kuin ala-asteen tuikituikitähtönen... ;D Eli tämänkin instrumentin osaamista voi hioa niin kauas kuin tahtoo.

Rumpuja varmaankaan kovinkaan moni tahtoo kotiinsa paukutettavaksi... ainakin minä tulisin vähintään hulluksi kun aamusta iltaan lapset kehittäisivät musikaalisia kykyjään rumpujen parissa... enkä uskalla edes ajatella, että löytyykö naapureilta ymmärrystä moiseen lahjakkuuden lisäämiseen... pitäisi hankkia talo korvesta ja äänieristetty autotalli, jossa lapset sitten paukuttaisivat päivät päästään. Mutta jo 300€ löytyy ihan varteenotettava vaihtoehto, nimittäin midirummut. Näitä voi nakutella vaikka kerrostaloasunnossa ja saundin saa menemään kuulokkeisiin, jolloin naapurisopukin on vähän vankemmalla pohjalla. Välttävästä ksylofonista joutuu pulittamaan kokonaiset 45€ ja bongorumpuja saa ostettua suunnilleen samaan hintaan. Tamburiinien hinnat pyörivät alle 10€. Kaikkia noita ei tietenkään tavallisen peruskoululaisen tarvitse ostaa, halusin vain tuoda esiin erilaisia vaihtoehtoja joilla lapselle voi opettaa lyömäsoittimien alkeita, rytmiä ja motoriikkaa.

Alkeisopetusta kitaran soittoon voi katsella täältä.
Akustinen kitara alkeiden opettelemiseen huitelee hintaluokassa 50-100€, eli ei tuokaan mikään paha investointi ole, varsinkaan kun kaikkia instrumentteja ei oikeasti tarvitse ostaa samana vuonna, vaan kustannukset voidaan jakaa useille vuosille.

Kosketinsoittimet maksavat jo hiukkasen enemmän... hyvästä pianosta saat halvimmillaankin pulittaa jo 1000€ molemmin puolin. Toki noita saa ostettua myös käytettyinä ja jopa osamaksuilla, kannattaa katsella näistä linkeistä: http://www.pianot.com/ sekä http://www.pianot.net/
Mutta tuskimpa tarkoitus on niinkään opettaa lasta soittamaan pianolla sonaatteja, vain alkeita, jolloin riittää aivan yksinkertaisetkin välineet, esim kotikeyboard, jonka hinnat halvimmillaan liikkuvat 100€ molemmin puolin. Kosketinsoitinten historiaa voi lukea mm. täältä materiaalia löytyy ihan historiallisista soittimista meidän päiväämme, kiinnostavana yksityiskohta on erilaiset musiikkinäytteet monista historiallisista soittimista.
Pianoplayer ohjelma on pianonsoiton alkeita opettava peli lapsille, ja miksei meille aikuisillekin ;). Englanninkieltä tarvitaan myös tässä opetusohjelmassa joka alkaa aivan alkeista ja tarjoaa harjoituksia myös edistyneille oppilaille. (hyvää englannin harjoitusta myös ;) ) Samaa kauraa saa myös täältä ja täältä.
Suzuki menetelmästä löytyy tietoa täältä. Se on menetelmä jossa lapsi oppii soittamaan korvakuulolta, samalla menetelmällä millä hän oppii myös äidinkielensä. Netistä löytyy myös virtuaalipiano, jota voi soittaa hiirellä napsauttelemalla.
Kb-Piano on koneelle ladattava ilmaisohjelma joka muuttaa tietokoneen näppäimistö pianon koskettimiksi, tätäkin passaa kokeilla ja biisejä saa myös tallennettua koneelle. ;) Alla kuva ohjelmasta:


Tässähän näitä tavanomaisimpia soittimia onkin. Mutta kuten kaikki tiedämme valikoima ei rajoitu vain tähän, voidaan opettaa panhuilun soittamista, huuliharppua, triangelia, melodigaa ja vaikka mitä muuta... tarjonta on rajatonta, eikä kaikki ole edes kallista. Tätä kannattaa katsoa myös, mielenkiintoinen iso vaahtomuovinen kosketinsoitin jota voi soittaa jaloilla :), hinta 100€.

Mutta musiikki ei ole pelkkää teoriaa eikä soittimilla soittamista... se on myös laulamista, kuten tiedämme. Mainitsinkin jo aiemmin että tuolta YLE:n sivuilta löytyy tuo laulukoulu, siitä voi lähteä liikenteeseen. Mutta mitä sitten laulaa jos ei itse osaa säestää? Ilman säestystäkö?
Täältä löytyy vastaus. 10 lastenlaulu karaokelevyä dvd:nä. Kussakin levyssä 14 kappaletta, yhteensä siis 140 lastenlaulua sanoituksineen ja taustamusiikkeineen. Prismassa nämä levyt maksaa 19,90€ kpl, joten kannattaa käydä sieltä vilkaisemassa kauppareissullaan, ei tule ainakaan ylilmääräisiä postimaksuja. Vastaavia lasten karaokelevyjä löytyy vaikka ja kuinka. Kirjastoista löytyy tukuittain lastenlaulukirjoja ja musiikkilevyjä joiden mukana voi laulaa. Saahan noita toki ostettuakin. Yläaste ikäiset voivatkin jo siirtyä laulamaan vaikkapa
aikuisten karaokelauluja, joita niitäkin löytyy varmaan satoja, suomenkielisistä ulkomaankielisiin ja eri tyylilajien mukaan. Playstation 2 pelikonsolille voi ostaa singstar karaokepelejä, joihin voi ostaa myös mikin. Näitäkin on ilmestynyt ainakin 11 kpl.

Laulujen sanoja voi selailla myös mm. näistä osoitteista:
http://www.konserttikeskus.fi/index.php?mid=217
http://www.dlc.fi/~riksu/muskari.htm
http://launch.groups.yahoo.com/group/lastenlaulut-/
http://ellipsi.iki.fi/galleria/tekstit/laulut/
http://geocities.com/milajasglobe/laulut.html

Ja lisää löytyy kun vaan viitsii nähdä vaivaa.

Musiikkiin liittyen, mutta myös kuvaamataitoon ja äidinkieleen integroitavissa on äänimaisemat, joita löytyy täältä. Näitä voi kuunnella lasten kanssa ja sitten lapsen voi laittaa vaikkapa piirtämään asioita joita hänelle tuli mieleen näistä äänimaisemista... tai vaikkapa kirjoittamaan tarinan... etc.

Eipä tarvitse enää olla sormi suussa musiikinkaan kanssa... ;)

MUOKS: Meinasin unohtaa muuten Youtuben, josta nykyään löytyy lähes mitä vaan musiikkia esim. levyraatia varten. Samaan tarkoitukseen soveltuvat erilaiset radiokanavat, kuten esim.
Radio NOVA
Radio Rock
Ylen Klassinen ja muut Ylen radiokanavat
Voice
NRJ

Ja sitten päälle vielä monet nettiradioasemat kotimailta ja ulkomailta....

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.opettaja.fi/pls/portal/docs/PAGE/OPETTAJALEHTI_EPAPER_PG/2012_47/page22.htm

Anonyymi kirjoitti...

Voisitko laittaa myös nokkahuilusta? :)